MammaMages historia

MammaMage grundades av Katarina Woxnerud. Starten var en applikation som först fanns på AppStore för iPhone 18 januari 2013.

Tanken med MammaMage var att på ett enkelt sätt nå fram med information till nyblivna mammor om hur man på ett bra sätt kan komma igång efter förlossningen. Många kvinnor som Katarina mötte fick antingen ingen information alls om hur de skulle träna för att få ordning på magen efter en förlossning, eller så möttes de av råden om situps och magplanka för att råda bot på ont i ryggen och delade magmuskler. På sin klinik mötte hon kvinnor som fått program med 5-6 olika variationer på magplanka som ett startprogram som nyförlöst. Plankor sågs som standard och var det som pumpades ut via ”experter” på träning efter förlossning.

Frustrationen var stor över hur man kunde nå ut med informationen, och nå fram till kvinnor. Så när förslaget om att skapa en applikation dök upp såg hon att det var en bra väg.

Tanken med MammaMage var en konsumentapp som kvinnan kunde följa hemma, med övningar som förhoppninsgvis gav lite mer ”rätt” aktivering än situps och magplankor.
Appen blev snabbt mycket populär, och kom i mars 2013 ut på Google Play.

Under 2013 ökade intresset för konsultationer av magen, mätning av diastas och uppläggning av träningsprogram enormt mycket. Kön blev lång hos Katarina och många tränare hörde av sig med förfrågan om att lära sig mer om hur MammaMage fungerar.

2014 uppfördes utbildningen till certifierad MammaMagetränare för första gången. Utbildningen riktar sig till naprapat, sjukgymnast, personlig tränare och liknande med en basutbildning inom människokroppens anatomi, fysik och funktion. Tanken är att kunna rekommendera kvinnor på andra orter att söka hjälp hos cert MammaMagetränare för att få liknande bedömning och träning som Katarina själv ger.

Under 2014 genomfördes 19 utbildningar. Under året genomfördes även den första MammaGravid: en kurs om vad man ska tänka på under graviditeten – eftersom det finns mycket som kvinnan själv kan göra för att minska risken att drabbas av diastas genom att träna rätt under graviditeten.

Startskottet går även för Mamatummy Day – en dag för att lyfta frågan om att så många kvinnor har kvarstående besvär efter förlossningen med magen och bäckenbottenområdet men upplever att de inte får information eller tas på allvar inom vården. En opinionsbildningsdag digitalt och över hela Norden.

Hemsida: http://www.mammamage.se